söndag 7 april 2013

Nu!

Nu äntligen verkar våren vara här! Under hela mars månad har det varit minusgrader på nätterna och endast ett par plusgrader som mest under dagarna. Jag har försökt trösta mig med att det i alla fall har varit lika kallt hela tiden och inte som i fjol - först värme och sedan frost, vilket är värre för växterna.

Den här helgen har jag varit ute och spanat efter vårtecken och hittade den här!



Jag intalade mig själv att det är för tidigt att göra något annat än att titta runt lite i trädgården. Jag föreläste till om med för Herr Grep om vikten att inte beskära ömtåliga växter innan risken för nattfrost är över. Men... Det går liksom bara inte att hålla sig längre. Jag började klippa en liten död gren, sen var jag igång. Jag började klippa ner allt i mina perennrabatter, men ångrade mig snart och lät allt klippet ligga kvar som skydd. Känner mig som ett barn i en godisbutik. Svårt att hålla fingrarna i styr :)

Tänk att vårlökarna kan titta upp trots att det fortfarande är tjäle i marken. Jag förstår inte hur de gör, men njuter för fullt. Gillar färgkombon med lila utsida och grön insida.



Snälla scouterna i byn, säljer plantjord och barkmull varje år för att tjäna en slant och jag får det hemkört till tomtgränsen. Perfekt tycker jag, men det kändes lite konstigt att titta ut på säckarna och se dem snötäckta ett par dagar efter leverans.


Två veckor senare var snön borta och jordsäckarna kompletterade med hönsgödsel. Tror aldrig att jag varit så väl förberedd när värmen äntligen kom.



Tänkte försöka hålla lite koll vårens framfart genom att fotografera mitt körsbärsträd med viss regelbundenhet. Här kommer första bilden.



I väntan på att "jorden reder sig" som det står på en massa fröpåsar (fantastiskt uttryck som jag undrar vad det egentligen betyder) sår jag en massa saker inomhus. I brist på växthus, blir altandörren i tvättstugan barrikaderad av mina små plantor. Ska ändå inte gå ut det hållet förrän det går att hänga tvätt ute :)



Även när det gäller frösådd är det lätt att förivra sig. Här har jag sått tobaksblommor en aaaning tätt.