måndag 29 oktober 2012

Klotplatan

Det vanligaste sökordet som har lett personer till min blogg är "klotplatan". Då är det ju lite märkligt att jag inte har någon ordentlig bild på mina två träd som står på framsidan. Det måste jag ändra på!


Trädens kronor växer klotformat utan att man behöver klippa eller beskära. Bladen liknar lönnens och stammen blir "kamoflagefärgad" dvs den tappar bitar av barken vilket lämnar en del partier ljusare.


Planen är att sätta up-lights under träden, men det har inte kommit längre än till en plan. Var tvungen att testa kamerans mörkerfunktion :)



Höstfärgen på bladen är gul, men de sitter inte kvar så länge efter de bytt färg.



Eftersom klotplatanen är ett värmeälskande träd tar det lite tid innan bladen spricker ut på våren. Den här bilden är tagen 10 maj i år.



Ha det så gott i höstrusket!



fredag 26 oktober 2012

Blommig fredag - energi

Jag har ett eget litet kraftverk i min trädgård! I det skapas det värme (energi) och fantastisk näring till mina växter. I kraftverket finns det tusentals flitiga arbetare som kämpar på dygnet runt.
Jag pratar naturligtvis om min kompost och de som bor och jobbar där!



Kompostbehållare är oftast ganska fula och göms någonstans längst ner i trädgården, men de borde få en hedersplats med tanke på vad som åstadkoms i dem. Kanske det är hyresgästerna som avskräcker en del också...



... men jag gillar dem!



En riktigt snygg öppen kompost hittade jag hos familjen Hjort i Torna Hällestad under Tusen trädgårdar. Funderar på att lägga in en beställning om en sån hos maken :)



Detta inlägg får bli mitt bidrag till att lyfta fram komposten, åtminstone bildligt!

Fler tolkningar på temat energi hittar du på bloggen Bland rosor och bladlöss!


tisdag 23 oktober 2012

Flyttat, igen...

Jag vet inte hur ofta jag flyttar runt växter. Antingen beror det på att växten står i vägen för något annat projekt, eller för att växten inte trivs där jag tänkte att den skulle bo, eller för att kompositionen inte blev så där bra som jag hade tänkt. Ibland ser det ju bättre ut i huvudet än i verkligheten :)

Mina stackars vinbärsbuskar har nog sammanlagt flyttat tre gånger nu. Det värsta är kanske att dit jag flyttade dem i helgen har varit deras boplats tidigare. Anledningarna har varit att jag ville utöka mitt trädgårdsland och då fick de flytta. Nya platsen var för solig och torr, så nu fick de flytta tillbaka men en aning längre söderut. Hoppas de står ut att bo under en tallkrona.




Vinbärsbuskarnas flytt har nu skapat en helt tom yta (förutom tallarna) som jag inte vet vad jag ska göra med. 
Från ena hållet (med buskarna kvar)...


...och från andra hållet med gropar som avslöjar var de stått. Snigel ser lite förvånad ut.



Kanske jag ska planera lite bättre på papper innan jag flyttar en massa växter fram och tillbaka. Lantloppan tipsade om ett ritverktyg hos Gardena som jag genast ritade in min trädgård i. Siffrorna 1-4 med pilar visar var jag tagit bilderna och åt vilket håll jag riktade kameran.




söndag 21 oktober 2012

Någon som vet?

Bakom ett högt plank växer en buske eller flerstammigt träd som jag brukar beundra när jag går förbi. På sommaren ser bladen ut som syrénblad fast de är ingenjörsmässigt ordnade parvis. Grenarna växer horisontellt. När jag häromdagen upptäckte att växten dessutom får en fantastisk höstfärg måste jag bara får veta vad det är. Är det någon som med hjälp av dessa amatörmässiga bilder kan hjälpa mig att identifiera vad detta är?








fredag 12 oktober 2012

Blommig fredag - ren och skär lycka

Jag tycker att det blir svårare och svårare teman i Blommig fredag! Allt med trädgård är ju lycka! Särskilt glad blir jag i och för sig när andra också uppskattar min trädgård. När djur väljer att flytta in för att växterna inbjuder till det, är en ynnest.




Den här lilla krabaten bor visserligen hos oss på permanent basis, men titta så han njuter av doften av mina små ynkliga, nyplanterade kantnepeta!



Fler bloggar som är med i Blommig fredag hittar du hos Bland rosor och bladlöss.





måndag 8 oktober 2012

Hösten har kommit...


... till Skåne nu. Inget snack om saken. Det mesta är överblommat i min trädgård, så nu återstår nästan bara vackra bladformer. Här är det en alunrot som bosatt sig mitt bland mina hasselört.




Fast några få saker blommar, som det här gräset (fråga mig inte vad det heter)
Har nu lärt mig att det inte alls är något gräs utan en druvlilja (liriope muscari)...



och min skugglilja (tack Ruben för hjälp med namnet på växten)



Bilden är inte så vacker men jag vill visa mängden blommor som finns på plantan.



Regnvatten och löv hör ju också hösten till.




Måste också visa en bild på en gran som jag och hunden upptäckte när vi var ute på promenad. Antar att det ett vildvin som fått en fantastisk spaljé i en gran. Vilken färg!



Ha en skön vecka!





lördag 6 oktober 2012

Blommig fredag - färg och form

Jag älskar gröna nyanser, sobra färger, olika bladformer och kontraster som naturen skapar själv. Här är min tolkning av färg och form i min oktober-trädgård.

Höstsilverax och gräset Heavy metal

Hampflockel

(okänd) svamp i gräsmattan

Stolt fjällskivling

Ormbunke, funkia och benved

Vildvin på pilespaljé

Murgröna på tallstam

Fler tolkningar på temat färg och form hittar du på bloggen Bland rosor och bladlöss.