lördag 30 juni 2012

Barnens pool och torkvindor

Man kan undra vem som bestämmer färgerna på de ohyggligt fula ovan-mark-pooler som säljs och som varenda unge vill ha (så klart! :)). Efter att ha lidit av de grälla färgerna under flera år har jag nu äntligen kommit på ett sätt att dämpa styggelsens intryck i trädgården.

Före...


och efter!


Grannens blå torkvinda kan jag tyvärr inte göra något åt, mer än att vänta på att min häggmispelhäck ska växa till sig. :)

Själv har jag bytt till en torkvinda i trä för att den ska bli mindre iögonfallande. Konstigt att man aldrig ser just barnpooler, torkvindor, soptunnor eller kompostbehållare i trädgårdstidningarnas fina reportage. Alla som har något av ovanstående måste ju vara intresserade av hur man kan dölja dem.



Nu ska jag ut och njuta av det fina vädret igen!

onsdag 27 juni 2012

Hampflockel

Nu har jag tagit reda på vad växten heter - Hampflockel. Jag trodde att det var en sommarblomma, men har nu lärt mig att det är en flerårig ört...



... som enligt den Virtuella floran kan bli upp till en halv meter. Hmm, närmar 140 cm i min rabatt.  Ledsen för den suddiga bilden.


Klematis och självsått

Nu blommar en av alla mina klematis. Jag kommer tyvärr inte ihåg vad den heter, men tror mig i alla fall minnas att den tillhör texensis-gruppen. Den är lite klenare än den brukar vara, men eftersom den samsas fint med ett Miscantusgräset, fyller det ändå ut ganska bra.



Lite suddig bilder idag, vilket jag skyller på att de är tagna med min mobilkamera :)



Även min skogsklematis har börjat blomma så smått. Den växer på en båge av armeringsnät, men har tyvärr bestämt sig för att endast hålla till i ytterkanterna och lämna ett stråk i mitten tomt.


Vit skogsklematis

Min ros Madam Louise Odier blommar också nu. Jag klippte ner den hårt i våras och böjde ner skotten så som Claus Dalby visat, allt för att få fler blommor. Det verkar vara ett lyckokast.




Flera purpurklätt har självsått sig min lila rabatt. Jag lät dem stå kvar eftersom de har fina silvergröna blad, nästan samma färg som mina lammöron som alla verkar ha dukat under i vinter. Nu när de blommar kan jag inte bestämma mig för om jag gillar att färgen skär sig mot stäppsalvian eller inte. Jag ger det lite till innan jag bestämmer mig.



måndag 25 juni 2012

Regnet bara öser ner

Fördelen när det regnar på sommaren är att man slipper vattna så mycket, men inte alla uppskattar skyfall...


Mina stackars pioner hänger tunga av regnvatten. Måste nog hitta en annan typ av stöd för dem nästa år. Inte trodde jag att de skulle bli så höga.

Å andra sidan brukar det ju inte regna drygt 40 mm på ett dygn. Med tanke på min lätt osofistikerade regnmätare är det kanske ännu mer.



Fördelen med regnet är som sagt att man slipper att vattna och det faktum att det frodas i rabatterna! Inte mycket plats för ogräs här. På ca 1 kvm har jag lyckats trycka ihop en ros, två klematis, oregano, stjärnflocka, rudbeckia, allium (överblommade) och några växter till.



Trots bristen på sol, har min tagetes äntligen slagit ut. Vet inte riktigt vad jag tycker om den ännu.



Vi har skaffat en trädgårdstunna, trots att vi har kompost. Men vissa växtdelar tar en evighet på sig att förmultna och just dessa har vi gott om. Nämligen tallkottar. I en öppen kompost tar det minst tio år att göra jord av dessa rackare. Den nya tunnan är på 175 liter, men vi hade inga problem att fylla den till hälften med kottar bara genom att kratta gräsmattorna innan klippning.


Ingen vacker blid, men ett faktum.

Fröken Grep njuter av vår trädgård. Jag tycker att det är så himla roligt att hon tycker om trädgården och kan gå ut och sätta sig på trädecket bara för att titt och njuta!



Hoppas att ni också njuter!

onsdag 20 juni 2012

Tjoho!

Visst är den fin! Doftar gott gör den också :)

utslagen pion i motljus

måndag 18 juni 2012

Ombytligt väder

Idag har vi upplevt 20 grader varmt och sol, hagel stora som kikärtor och ösregn. Som tur var klarade sig mina pionknoppar trots busvädret. De ser ut som små bakelser.



Min klematis Princess Diana mår utmärkt! I fjol utsattes den för glupska stekellarver och i början på säsongen var det snäckor som var där och glufsade. Med lite handarbete, dvs plocka bort inkräktarna, verkar växtkraften vara tillbaka.



Kullerstenarna jag la i gräsmattan i fjol, för att skapa rumskänsla och göra gräsmattan mindre avlång har liksom "landat" nu. Den ser inte längre så nylagd ut och jag är nöjd med formen som de skapat. Nästa år kan jag ta bort stödet för mitt klotkörsbär och avenbokshäcken behöver kanske inte sina pinnar heller.



Mina tomater växer och frodas. Jag undrar om jag inte kom på i fjol att det inte fick plats fem utan bara fyra plantor i min zinkbalja. Nåja, de får väl trängas lite i år.



Det är inte bara tomaterna som måste trängas. Jag frösådde Gurkmeja och Tobaksblommor och satte dem i en kruka helt utan tanke på hur stora de tänkte bli. De fullkomligt väller över bräddarna.



Den första blomman visar sig nu på Gurkmejan. Undrar hur kryddan kan vara gul... Knopparna ser verkligen ut som små gurkor i alla fall.



Snart får jag veta ifall min lilla "tantblomma" Tagets blir sådär ljusgul som jag tror eller det blir en helt annan nyans.



Idag blev det ett gäng bilder, men det är svårt att hinna med allt man vill göra. Särskilt i maj-juni verkar det som. Alla fritidsaktiviteter som ska avslutas, skolavslutning och sedan någon konstig regel på jobbet om att allt måste avslutas innan midsommar... Hoppas på snart återseende!




tisdag 12 juni 2012

Hållas på halster

Hur länge till ska jag behöva vänta på att få se en utslagen pion? Antagligen borde jag lära mig att njuta av nuet och knopparna :)


söndag 10 juni 2012

Brudbröd


 Det fortsätter att knoppas och blomma i vår trädgård. Hetast just nu är nog vårt Brudbröd. När jag köpte denna planta visste jag inte hur blomman såg ut, vilket jag fortfarande inte gör men det bådar gott när knopparna ser ut så här.



Ytterligare ett spontaninköp hos den lokala planskolan, med ett gigantiskt utbud av sommarblommor, var denna Citronverbena. Den doftar underbart av citrus bara man nuddar vid bladen. Jag bestämde mig för att, som barnen kallar det - forska - dvs googla växten. Det visar sig att den är en örtartad perenn som med lite extra omvårdnad kan förgylla min trädgård även nästa år. Dessutom kan man använda bladen till te, salladsdressing eller som garnityr på maten!



Jag inser nu att jag har en hel del växter som jag inte vet vad de heter eller hur de ser ut. Det värsta är att jag har själv planterat varenda en. Det här tror jag är en ettåring som jag frösådde för att ha i kruka i fjol, fick en planta över och satte den här i rabatten. Den verkar ha klarat det där med frösådd alldeles själv (till vänster om pionen) och är dessutom både högre och frodigare än vad jag kommer ihåg att exemplaret i krukan var.



Min doftpelargon förärar mig nu med sina första blommor. De kommer i små runda klasar och är riktigt söta tycker jag.



Mer jag inte vet vad det är. Något har drabbat mitt plommonträd som orsakar små knoppar på en mängd blad. Någon annan som vet? Går det att göra något åt det?




Den bästa växtnäringen är gratis, ekologisk och enkel att göra. Nu har jag en brygd på nässlor och vatten på gång bakom friggeboden. Det gäller att sätta undan hinken där dofterna inte stör någon.

Jag fyller en hink med nässlor, fyller på med vatten, lägger på ett lock - i det här fallet ett krukfat, och väntar i en vecka.

Sedan silar jag bort nässlorna och använder nässelvattnet utspätt med vatten som växt- och blomsternärning. Perfekt när man som jag har en hel del växter i krukor som behöver lite extra näring under säsongen.




Nu har bytet skett - till hälften. Familjen Spade och Grep bestämde sig tidigt för att göra ett byte bland årets frösådder. Familjen Spade kunde tänka sig att avvara en melon i utbyte mot en körsbärstomat. Nu har melonerna kommit hit, men jag har ännu inte levererat tomaterna. Måste fixas idag! Jag ska även se till att melonerna får lite större krukor och en plats i solen där de kan sträcka ut sina långa revor. Barnen Grep är mycket exalterade över dessa små plantor och planerar redan hur frukterna ska intas.




söndag 3 juni 2012

Sittplatser

Man ska ha många sittplatser i sin trädgård har jag hört och nu börjar det arta sig hos familjen Grep.


Här kan man inta morgonkaffet i solen



Liten fikaplats



Kvällssol



Vilsam plats i skuggan



Här grillar vi eller eldar i eldkorg



Soldeck


lördag 2 juni 2012

Trädgårdsrunda i NV Skåne

I detta lite märkliga väder med omväxlande sol, regn och blåst tog jag en sväng på trädgårdsrundan i nordvästra Skåne. Det blev inte så många stopp, men ändå en hel del härliga upplevelser.

Första stoppet blev hos Kajsa på Enkla Ting. Där var det dukat långbord utanför butiken.



Det är verkligen mysigt inne i butiken som är fylld med massor av fina saker.



Ett rogivande vattenfall omgivet av bambu. Vill ha!



En mysig uteplats i ett hörn på innergården.



Spegel, spegel på väggen där



Stora betongplattor blandat med kullersten. Snyggt och bra att gå på.



Nästa stopp var hos Kenneth och Lone i Axelvold, Kågeröd. Vilken trädgård! 3000 kvm fylld med både vanliga och ovanliga växter, damm, hönshus och mycket mer.


To die for! Verkligen snyggt med bark som flagar.



Tre små får som betar bland marktäckarna



Ja, vad är det nu de heter... Snygga är de i alla fall, där de står i woodlandet. 



Den här vet jag definitivt inte vad den heter, men visst ser den häftig ut! Som en liten fåtölj.



Vatten lockar alltid, både stora och små. Riktigt spännande att spana på alla fiskarna som simmar runt i dammen.



Sista stoppet var i Teckomatorp hos ME grön hemTrädgård. En trevlig trädgård på ca 500 kvm, som Maria lyckats göra mycket större med sin planering.

Ett nergrävt växthus. Så smart! Det är på bara 10 kvm, men tack vara att det är nergrävt blir det full ståhöjd ända ut till väggarna och luftvolymen ökar så att klimatet blir bättre för växterna. 



En solfjäderformad pergola som det växer humle, bokarabinda och klematis på. Jag skulle gärna vilja se den om en månad igen!



Pelargoner i rostiga hinkar. Det behövs inte mer än så.